Работа и кариера

Времеви план за старта като лекар в Германия: Обща информация и конкретни стъпки

Колко време ти е необходимо да започнеш работа като лекар в Германия?

Този въпрос интересува всеки чуждестранен лекар, решил да тръгне по пътя със специализация в Германия. Отговорът често е различен, индивидуален и зависещ от много времеви фактори, свързани с:

 • ниво на общ немски език
 • подготвка за FSP (изпит по мед. немски език)
 • възприемане на наученото
 • легализиране и превод на документи
 • държавни срокове (за обработка на документите)
 • виза (не е необходима за граждани на ЕС)
 • семеен статус
 • желана специалност
 • желана месторабота
 • текущо работно място
 • и още много други.

Най-общо казано, ако разполагаш с правилното ниво на език,  знаеш кои са процесите, които ти предстоят, дипломирал си се и действаш по план, е напълно възможно за 5-6 месеца да стартираш своята специализация в Германия.

Но как да разбереш всичко това? Първата стъпка е да си изготвиш времеви план.

Какво съдържа времевият план?

Времевият план трябва да съдържа конкретна информация за това:

 • кои са етапите, през които трябва да преминеш,
 • колко време ориентировъчно отнема всеки един етап от процеса,
 • къде и как е възможно да има забавяния или забързвания на процеси,
 • кога можеш да приключиш с единия етап и да започнеш с другия.

Във времевия план трябва да бъде обърнато особено внимание и на това дали два различни процеса (напр. превода и легализацията на документите и подготовката по медицински немски) могат да бъдат извършвани едновременно. По този начин ще добиеш по-ясна представа точно колко време ще ти е необходимо, за да достигнеш целта си и дали е възможно да забързаш процеса. Добре е времевият план да включва и непредвидими забавяния като например какво се случва, ако те скъсат на някои от изпитите и колко време ще загубиш от това. Това ще ти помогне да добиеш и по-добра представа за разходите свързани с изпълнението на плана.

Какво е важно при времевия план и кои са основните етапи в него?

Важно е твоят времеви план да е с ясна структура и последователност.

Основните етапи на времевия план са:

 • информиране (Кога да започна да търся информация? Колко време отнема?)
 • езикова подготовка (Кога да започна да уча език? Колко време отнема?)
 • документация (Кога да започна да подготвям документите? Колко време отнема?)
 • Кандидатстване и интервюта (Колко време отнема?)
 • заминаване за Германия (Кога да започна да търся жилище? Колко време отнема намиране на жилище, регистрации и тн?)

Информиране (Кога да започна да търся информация? Колко време отнема?)

На практика повечето от желаещите да заминат за Германия правят първата крачка, започвайки да събират информация. Това е един от най-важните времеви процеси, който е от основна роля за вземането на решение за заминаване и специализация в Германия. Най-добре е да започнеш да търсиш информация още по време на твоето следване в университета. Колкото по-информиран си още преди да завършиш, толкова повече време ще успееш да си спестиш след като получиш дипломата си. Процесът по информиране е дълъг процес, който може да отнеме месеци или години. Много често той е и най-сложен за изпълнение, тъй като информацията е или прекалено много или прекалено малко, а източниците могат да бъдат противоречиви.

Нашият съвет:

inmedTipp:
Ако искаш да започнеш възможно най-бързо спецализацията си, започни да се информираш още от 4-ти курс. Информирай се от възможно най-много източници и не се доверявай само на познати и приятели.

 

Езикова подготовка (Кога да започна да уча език? Колко време отнема?)

Наред с информацията, езиковата подготовка играе основна роля в твоя времеви план. Тук важи правилото „Колкото по-рано, толкова по-добре“. За започване на работа като лекар в Германия е строго препоръчително да имаш C1 Ниво. Ако стартираш от нулата, ще са ти необходими около 3-4 месеца за покриване на всяко едно от нивата по немски език (A1, A2, B1, B2, C1).

Така на теория за година и половина можеш да достигнеш до C1 ниво. На практика обаче, често това е неизпълнимо, тъй като няма да имаш достатъчно време да се концентрираш само върху езика (все пак имаш и и държавни изпити, практика и тн.) Освен това езикът изисква още допълнително време за усвояване между нивата.

Точно затова, ако държиш възможно най-бързо след дипломиране да започнеш своята специализация в Германия, то е добре да започнеш най-късно в трети курс да учиш немски или да си освободиш достатъчно време, след като завършиш, в което ще може да се посветиш изцяло върху езиковата подготовка.

Не забравяй, че освен подготовката по общ немски език, ще ти е необходимо и време за подготовка по медицински немски език (2 до 3 месеца).

Нашият съвет:

inmedTipp:
Започни с групови курсове от A1 до B1 ниво, а след това опитай да си намериш частен учител, с който да се подготвиш от B1 до C1.

Опитай се да четеш немски сайтове, да гледаш YouTube видеа не немски, опитай се също да говориш максимално много на немски език (напр.  с твоя учител).

Документация (Кога да започна да подготвям документите? Колко време отнема?)

Този етап настъпва, след като вече си на последния етап от езиковата подготовка (или вече си преминал езиковата подготовка). Легализирането, превеждането и подаването на документите отнема различно време, в зависимост от твоята конкретна ситуация.

Важни времеви фактори тук са:

 • изискванията, на провинцията, в която подаваш документите си
 • твоят статус (дали работиш, дали си специалист, от коя държава идваш)
 • актуалността на документите ти

При добро изпълнение, този етап би трябвало да е осъществим в рамките на 1 до 3 месеца.

Нашият съвет:

inmedTipp:
Различните провинции имат различни изисквания, свързани със сроковете за подаване на документи. За да бъдеш подготвен, се информирай навреме подробно относно провинцията, в която ще кандидатстваш.

Кандидатстване и интервюта (Колко време отнема?)

Кандидатстване на работа е специфичен процес, който може да отнеме много време.

За този етап от твоя път трябва да предвидиш минимум 1-2 месеца. Имай предвид, че дори след успешно преминато интервю за работа е възможно да минат до 2 месеца до реалното започване на работа. Причините за това може да са различни,  като например административно забавяне от страна на болницата или на апробационните служби.

Нашият съвет:

inmedTipp:

Ако работиш с агенция може много по-бързо да намериш правилното място за теб и да съкратиш процеса.

Заминаване за Германия (Кога да започна да търся жилище? Колко време отнема намиране на жилище, регистрации и тн?)

Финалния етап от твоя времеви план трябва да включва и времето, което ти е необходимо да се преместиш в Германия.

Добре е да стартираш да търсиш жилище от момента, в който знаеш, че имаш осигурено работно място и знаеш, кога ориентировъчно ще стартираш. Търсенето може да отнеме няколко дни, но и няколко седмици. Ако града, в който започваш е голям, е възможно да търсиш и над един месец. Не забравяй да си отделиш и минимум 10 дни за преместването. Това време ще ти е необходимо да се ориентираш в новата обстановка и да се устроиш на новото място

Нашият съвет:

inmedTipp:

Опитай да си намериш краткосрочно решение (за първите няколко месеца) напр. Ferienwohnung, Airbnb и след като заминеш започни да търсиш на място.

Каква е разликата, ако работя с агенция?

Повечето агенции имат ясна представа как да изградят възможно най-оптимален и ефикасен времеви план за действие на своите клиенти. По този начин работата с агенция би ти помогнала не само да не загубиш ценно време, но и да използваш наличното възможно най-правилно. Агенцията има опит във всеки един етап от процеса, както и необходимите конктакти, което може да се окаже изключително полезен и да ти спести много време и усилия.

Max Mustermann Fachrichtung Innere Medizin und Kardiologie Aktuelles Sprachniveau B2 (6)

Грабни своя индивидуален план още сега.

Запази си час за безплатна виртуална консултация, за да получиш индивидуален времеви план, съобразен с твоите желания и ситуация.

Остани информиран

Абонирай нашия нюслетър, за да не изпускаш важна информация.

Последвай ни в социалните мрежи

виж, какво се случва при нас

Свържи се с нас

с удоволствие ще отговорим на всички твои въпроси

  Email: info@inmed-personal.com

  ГЕРМАНИЯ

  Tel.:     +49 6135 7040509

  БЪЛГАРИЯ

  Tel.:     +359 877 454551