Изпит по медицински немски (FSP)

FSP Част 1-ва // Снемане на Анамнеза // Произществие с колело

В това видео ще видите симулацията на първата част от изпита по медицински немски (FSP) – снемането на анамнеза. Случаят, който избрахме е пътно произшествие с колело.

В това видео ние избрахме следната схема при снемането на анамнеза:

  1. Лични данни
  2. Определяне на главните оплаквания
  3. Предишни заболявания
  4. Операции
  5. Медикаменти и Имунизации
  6. Вегетативна анамнеза; алергии и непоносимости
  7. Нокси (вредни навици и пристрастености)
  8. Семейна анамнеза
  9. Социална анамнеза

Не е задължително да избирате същата структура на изпита. Изберете структура, която считате за правилна и която можете да запомните добре. Важно е обаче, избраната от Вас структура да бъде логична и да се придържате към нея на изпита, както и да внимавате да не забравите някой от въпросите. Това дали структурата при снемането на анамнеза е логична и последователна е много важно при оценяването. Обърнете внимание и на това, че въпреки придържането към определена схема, трябва да бъдете в състояние да реагирате и спонтанно, защото гъвкавостта в разговора с пациента също има значение при оценката. Повече за това в поясненията под видеото.

Пояснения към отделните компоненти в разговора:

Част 1-ва  (лични данни).: ако не сте сигурни как правилно да изпишете името на пациента, помолете го да Ви го продиктува буква по буква. В противен случай може да се получат грешки, особено при двойни имена. При двойни имена, ако пациентът не каже сам, дали имената се изписват е с тире или разделено, попитайте го и за това. Освен това лекарката попита пациентката, както за възрастта и, така и за рожденната дата, което е Важна информация. Когато пациентката каза, че има рожден ден на 27. Март, лекарката веднага забеляза, че пациентката е имала рожден ден само преди няколко дни и и честити “на патерици”, с което показа гъвкава реакция в разговора и емпатия към пациентката.

Част 2 (Главни/текущи оплаквания).: Използвайте информацията, дадена Ви предварително – в нашия случай например лекарката попита пациентката, дали е била докарана с линейка (Тази информация беше получена предварително). Освен това шри злополука с колело или мотор винаги трябва да бъде зададен въпроса, дали пациентът е носил каска. Това е важно за следващите прегледи. Тук можете да упражните авторитета си на лекар и да напомните на пациента, че е много важно да се носи каска, както направи и лекарката в нашето видео.

Тъй като пациентката описва няколко наранени места е изключително важно да се обърне внимание на всяко от тях и да се обсъдят точно детайлите около нараняванията – подувания, рани, кръчоизлив, интенсивност на болката.

Част 6 (Вегетативна анамнеза): Тъй като пациентката в нашия пример вече посочи, че е имала непоносимост към лактоза и сега страда от хистаминова алергия, вече не е необходимо да се пита за непоносимост или алергии в тази част от раговора. Тук се изисква вашата гъвкавост и способността Ви да не се придържате упорито към ръководство за разговор, а по-скоро да приемате информация директно и да не задавате едни и същи въпроси два пъти.

Освен това пациентката беше много любезно подготвена за въпроса за наркотиците. Винаги е възможно пациентът Ви да се почувства неудобно, когато му бъде зададен такъв въпрос. Ако им кажете предварително, че това е стандартен въпрос, който трябва да зададете,  пациентът Ви няма да се почувства лично засегнат.

Част 8 (Семейна анамнеза) .: Тук лекарката прояви съчувствие и изказа своите съболезнования, тъй като дядото на пациентката е починал.

Накрая пациентката попита, дали може да се върне на работа утре. В този случай лекарката не изказа конкретно мнение или диагноза, тъй като е прекалено рано за това, преди самия преглед. Внимавайте в подобни ситуации: Подгответе пациента за евентуалните последствия, но не поставяйте определени диагнози, за да не го уплашите.

Надяваме се статията и видеото да са били полезни за Вас. Ако имате още въпроси относно изпита по медицински немски (FSP) свържете се с нас. Заедно с Нина Колет от езикова школа ärztesprech се постараем да отговорим на всички Ваши въпроси.