Uncategorized @bg

Често задавани въпроси относно интервюто в немските клиники

Получили сте покана за интервю? Честито! Това означава, че Вашата кандидатура е привлякла вниманието на работодателя и шансовете Ви да получите желанота място са се увеличили значително. Със сигурност имате много въпроси за това какво точно Ви очаква и какво трябва да имате предвид. В тази статия обобщихме за Вас най-важната информация относно интервюто в Германия. 

Кой провежда интервюто?

По принцип интервюто се провежда от завеждащия отделението / клиниката лекар, понякога присъстват и представител от отдела за човешки ресурси или също старши лекар или специалист, под чието ръководство ще работите в бъдеще.

Какво се обсъжда на интервюто за работа?

Болницата, в която сте кандидатствали, Ви познава само на хартия. Интервюто за работа е за да бъдат изяснени въпроси, свързани с Вашата автобиография и Вашата професионална квалификация. За чуждестранните кандидати, разбира се, интервюто служи за това да докажат, че владеят немския език достатъчно добре,така че да могат да общуват с колеги и пациенти. Не на последно място за работодателя е важно да научи повече за Вашата мотивация и да може да прецени дали бихте се вписали добре в екипа. Стандартни въпроси, задавани на интервюто, могат да бъдат следните:

  1. Разкажете ни повече за себе си и досегашното си развитие.
  2. Защо искате да се реализирате точно в тази област на медицината?
  3. Защо избрахте Германия за Вашето развитие?
  4. Къде се виждате след 3 / 5 / 10 години?
  5. Назовете Вашите силни и Вашите слаби страни (в професионален и личен план).
  6. Защо избрахте да кандидатствате в нашата болница?

Възможно е да Ви бъдат зададени и медицински въпроси по определен казус от специалността, която сте избрали, както и лични въпроси, свързани с Вашето семейно положение. Дори и такъв тип въпроси да не са толкова често срещани, е препоръчително да бъдете добре подготвени и в тази насока. 

Колко пъти трябва да се явя на интервю?

Това зависи от болницата, в която сте кандидатствали, както и от броя на останалите кандидати, поканени на интервю. Често кандидатите биват информирани веднага след първото интервю, дали ще получат работата или не. Възможно е обаче да се наложи да проведете няколко разговора, преди клиниката да вземе окончателно решение.

Покрива ли болницата пътните разходи за интервюто в Германия?

Според немския закон всеки работодател, който Ви покани на интервю, трябва да поеме свързаните с него разходи за пътуване, настаняване и престой, освен ако това не е изрично изключено в поканата. Разходите трябва да бъдат поети от работодателя и в случаите, в които след интервюто не Ви назначат във въпросната клиника. 

Въпреки това, винаги е по-добре, ако подобни въпроси биват предварително изяснени, за да не Ви се налага да водите неприятни дискусии в последствие.

Нашият съвет: Попитайте внимателно клиниката, преди да организирате пътуването си, дали разходите за интервюто ще бъдат поети и ако да – до каква сума (някои болници покриват всички разходи и дори поемат цялата организация на Вашето пътуване, други покриват разходите само до определена максимална сума).

Провеждат ли се и интервюта по телефон / видео разговор?

Да, това е все по-често срещана възможност през последните години. Специално за чуждестранните кандидати и тези, които живеят далеч от местоположението на клиниката и чието пътуване отнема време и пари, по-удобно е първият разговор да бъде проведен по телефона или чрез видео платформа. Клиниките дори често предпочитат този вариант, защото за тях той също е по-лесен от организацията на интервю за работа на място.

Има ли възможност да бъда приет само след телефонно обаждане?

Това се случва рядко, но също не е изключено. Ако направите много добро впечатление по телефона, може веднага да получите положителен отговор и трудов договор. Освен това първите шест месеца обикновено се считат за изпитателен период („обикновено“, тъй като в трудовия договор може да бъде уговорен и по-кратък пробен период, но това почти никога не се случва). По време на пробния период, както болницата, така и вие можете да прекратите трудовото правоотношение по всяко време без основателна причина и с кратко (обикновено двуседмично) предизвестие. (Важна информация: Вие като служител винаги можете да прекратите договора си без причина. Това важи и след изтичане на пробния период, само че сроковете за предизвестие тогава са по-дълги).

Има ли смисъл да комбинирате интервюто с практика (т.н. хоспитация – Hospitation)?

Да, определено има смисъл и дори е препоръчително. Интервюто не е предназначено само за това, работодателят да опознае Вас, но и обратното. В рамките на хоспитацията (дори и да трае само един ден), имате възможност да придобиете по-добро впечатление за работата на болницата и да се запознаете с бъдещите си колеги. По този начин можете по-добре да прецените дали тази болница отговаря на Вашите очаквания и дали ще се чувствате комфортно там.

Надяваме се, че информацията е била полезна за Вас. Ако имате още въпроси около интервюто за работа в Германия, свържете се с нас.

Очаквайте тази седмица и нашето ново видео: Стандартни въпроси на интервюто за работа като лекар в Германия. Абонирайте  нашия Youtube-канал, за да не пропускате новите видеа.