Кандидатура

Как да се подготвим за интервюто за работа в Германия

С получената покана за интервю в немска клиника. шансовете Ви да получите желаната позиция се увеличават значимо. Все пак обаче, това не бива да Ви успокоява. Много е важно да се подготвите добре за интервюто,  тъй като то е най-трудната част от процеса на кандидатстване – трябва наистина да убедите бъдещия си работодател, че точно Вие сте подходящия кандидат за позицията. 

Често нашите кандидати ни задават въпроса: „Как най-добре да се подготвя за интервюто?“. В тази публикация ще получите няколко съвета за оптимална подготовка за интервюто като лекар в Германия.

1. Прочетете обявата за работа много внимателно.

От нея можете да получите много информация за болницата, както и нейните изисквания към кандидатите. Затова е препоръчително да прочетете обявите няколко пъти и след това помислете коя информация можете да използвате за интервюто си. Това могат да бъдат определени изисквания, които се отговарят точно на Вашия профил или определена информация за работата и услугите, които клиниката предлага. Възможно е също така, в обявата да има неща, които не са формулирани достатъчно ясно и които водят до въпроси от Ваша страна. Използвайте това и задайте въпросите в интервюто. По този начин ще сигнализирате интерес и прецизност, които работодателите като цяло оценяват.

2. Информирайте се добре за клиниката и отделението, в което кандидатствате.

Този момент е особено важен. Трябва да покажете на главния лекар / HR, че наистина искате да работите в тази клиника. Това е възможно, само ако можете също да обосновете Вашата мотивация. Посетете уебсайта на клиниката няколко пъти преди интервюто. Запишете си имената на хората, с които ще протече интервюто (завеждащ лекар, служители от отдела по човешки ресурси, както и от секретариата на завеждащия лекар). Ако в деня на интервюто сте поканен и за пробен работен ден (т.н. хоспитация) най-вероятно ще се запознаете с другите служители в отдела, добре е да знаете и техните имена.

Информирайте се за структурата на клиниката, какви видове лечение се предлагат там и какви процедури и оборудване биват използвани. Ако не можете да намерите информация за това на уебсайта, запишете си възможни въпроси, които можете да зададете главния лекар по време на интервюто.

3. Подгответе се добре за презентацията на досегашния си опит.

В повечето случаи в началото на интервюто ще бъдете помолени да разкажете на кратко за себе си и за досегашния си опит. Помислете внимателно, как искате да се представяте на кои етапи от CV-то си искате да наблегнете. Има ли някакви специални знания, които притежавате? Или може би специален професионален опит или дейности по време на следването ви? Добре е да помислите и кои точки не са толкова уместни и по-скоро трябва да ги избегнете. Представянето трябва да бъде кратко, но съдържателно и точно.

4. Бъдете добре запознат със собственото си CV.

Много е важно това, което казвате в интервюто, да съответства на информацията от вашата автобиография. Ако предоставите противоречива информация, може бързо да останете с впечатлението, че не казвате истината. Ако в CV-то Ви липсва определен период от време, помислете каква е била причината за това и как можете да го оправдаете.. Не е трагично, ако в резюмето има пропуски, но със сигурност ще бъдете попитани за това в интервюто и трябва да бъдете подготвен с добро обяснение.

5. Подгответе отговорите си на най-често срещаните въпроси.

Подгответе си предварително отговори на стандартните въпроси. Почти във всяко интервю се задава въпросът, защо сте избрали медицинската област, в която кандидатствате. Зашиете отговорите си на подобни въпроси и ги упражнявайте. В нашата публикация в блога „Стандартни въпроси на интервюто за работа в Германия“ ще намерите допълнителни съвети.

6. Бъдете добре запознат с медицинската област, в която кандидатствате.

Това се случва рядко, но все пак е възможно по време на интервюто да Ви бъдат зададени и медицински въпроси, особено ако не сте начинаещ лекар, а вече имате няколкогодишен опит. За подготовката за подобни въпроси, би Ви помогнало да си припомните изпита по медицински немски  и казусите, които сте научили там. Прочетете също няколко актуални статии от съответната медицинска област в немско списание. С такива знания със сигурност ще си спечелите допълнителни симпатии.

7. Подгответе документите си за кандидатстване и ги носете със себе си на интервюто.

Болницата е получила вашите документи, но може би завеждащият лекар не е имал време да ги разпечата. Затова ще направите добро впечатление, ако носите CV-то и референциите си със себе си, така ще демонстрирате своя професионализъм.

8. Тренирайте езика на тялото си.

Интервюиращият (дори и несъзнателно) ще обърне внимание на езика на тялото Ви. Спокойствието, изправеният гръб, зрителният контакт, милата усмивка и здравото ръкостискане са знак за суверенитет и допринасят за приятна атмосфера на разговор.

Подгответе си въпроси, които да зададете на интервюто.

Това също е изключително важно: от една страна, защото така ще сигнализирате интерес към клиниката и нейните дейности, а от друга – защото така ще научите повече за клиниката и ще можете да прецените, дали тя отговаря на Вашите очаквания. И тук важи: помислете внимателно какво Ви интересува за болницата и си запишете въпросите. За да не забравите важен въпрос, можете да вземете бележките си със себе си. Внимавайте обаче да не задавате твърде много въпроси – два до 5 въпроса са напълно достатъчни.

10. Упражнявайте се 

Упражнявайте интервюто и отговорите на най-често срещаните въпроси с приятел / член на семейството или с Вашия консултант и ги помолете за тяхното откровено мнение. Това е много важно, защото само така можете да се подготвите за интервюто по най-добрия възможен начин. Ако няма с кого да се упражнявате, запишете видео на самопрезентацията си и отговорите си. Това би Ви помогнало много, да се чувствате по-сигурни и по-спокойни по време на интервюто.

Ако се чувствате несигурни преди интервюто, сте добре дошли да се упражнявате с нас. В рамките на видео разговор ще тренираме с Вас най-важните фази и въпроси за интервюто и ще Ви дадем допълнителни индивидуални инструкции и съвети. Свържете се с нас, за да резервирате симулация на интервюто. Тази услуга е напълно безплатна за кандидати на inmed personal.