Пътеводител

Кандидатстване за работа в Германия

Лекарите и служителите от отделите по Човешки ресурси в немските клиники имат високи изисквания при избора на кандидати. В добрите клиники отговорните за набиране на персонал служители получават много кандидатури. Затова е важно кандидатурата Ви да бъде изрядно подготвена. Ние събрахме за Вас най-важната информация относно кандидатстването за работа като лекар в Германия.

Документи за кандидатстване като лекар в Германия

Документите, които трябва да съдържа Вашата кандидатура са:

 1. Начална страница (т.н. Deckblatt) – не е абсолютно задължителна
 2. Мотивационно писмо
 3. Актуална автобиография
 4. Димплома за завършено медицинско образование, преведена на немски език (не е необходима при първоначалното кандидатстване при нас, тъй като ние ще се заемем с превода на Вашите документи)
 5. Препоръки, ако имате такива (не са задължителни, но играят важна роля при избора, особено, ако вече имате практически опит в Германия. Винаги изисквайте препоръки (Zeugnis), също ако сте били на практика в Германия
 6. Езикови сертификати
 7. В случай, че разполагате с докторска титла, прибавете съответния сертификат
 8. В случай, че вече имате взета специалност, прибавете съответния сертификат
 9. В случай, че вече имате взета Апробация в Германия, прибавете съответния сертификат

В почти всички случаи документите се изпращат сканирани по имейл. Внимавайте, отделните документи да бъдат съответно именувани на немски език, като например: Lebenslauf, Zeugnis St.Anna-Hospital и т.н. Форматът на документите трябва да бъде pdf.

Не изпращайте документи на Български език, а само немските преводи.

Не изпращайте и-мейла без тема и текст. Въпреки, че сте написали мотивационно писмо, е добре да напишете в имейла текст с 2-3 реда, че искате да кандидатствате за съответната позиция.

 • Всички наши кандидати получават съдействие за съставяне на документите и съответна корекция по немски стандарт.

В мотивационното писмо, трябва да пресъздадете сбито досегашния си академичен и професионален път, както и мотивацията си за преместването в Германия и за избора на съответната специалност. Избягвайте изречения, като: ” Името ми е ….и съм на… години”, това е информация, която се вижда от автобиографията Ви.

Не забравяйте да спазвате съответната форма за официални писма: адрес на подател и получател, тема, официален поздрав и официално сбогуване. Мотивационното писмо следва да бъде подписано собственоръчно.

Много важно: В мотивационното писмо не трябва да фигурират правописни грешки!

Автобиографията трябва да съдържа следните компоненти:

 1. Снимка до кръста или в цял вид на семпъл фон или в работна атмосфера, с официално бизнес облекло или лекарска престилка, лъчезарно, но сериозно излъчване (лека усмивка).
 2. Лични данни: Имена (достатъчни са първото Ви име и фамилията Ви), гражданство, семейно положение. Посочването на религия не е задължително.
 3. Данни за контакт: адрес, телефонен номер, и-мейл адрес.
 4. Досегашен професионален и практически опит: Специализация, работа, практика, стажове. Препоръчително е да опишете кратко (в къси подточки), какви точно дейности сте извършвали
 5. Досегашно образование (започнето от гимназията, няма нужда да включвате предишни училища.
 6. Езикови познания
 7. Шофьорска книжка
 8. Компютърни / Софтуерни познания
 9. Допълнителни умения (не е задължително)
 10. Хобита (не е задължително)
 11. Ако вече имате професионален опит е добре да прибавите каталог с броя на проведени операции, като обозначите, дали са проведени като водещ оператор или като асистент. Също е добре да добавите и списък с броя на проведените от вас специфични прегледи и дейности, като например EКГ, Сонографии, Поставяне на Стенд и др.

Относно последователността е препоръчително да разделите етапите на автобиографията на: Професионален / практически опит; Образование; Допълнителни умения; Хобита и като приложение каталог с дейности и операции.

Автобиографията задължително трябва да бъде в хронологичен ред (в рамките на отделните раздели, изброени по-горе), като Вие може да изберете, дали да започнете от най-ранния или най-актуалния етап. Важното е последователността да е еднаква в отделните раздели.

Много важно: В автобиографията не трябва да фигурират правописни грешки! Също така не е добре да имате необосновани празни периоди по-дълги от 1-2 месеца. Автобиографията трябва да бъде логична и да е видимо, с какво сте се занимавали във всеки един етап от образованието и кариерата си до сега.

Интервюто за работа в Германия

По принцип интервюто се провежда от завеждащия отделението / клиниката лекар, понякога присъстват и представител от отдела за човешки ресурси или също старши лекар или специалист, под чието ръководство ще работите в бъдеще.

Болницата, в която сте кандидатствали, Ви познава само на хартия. Интервюто за работа е за да бъдат изяснени въпроси, свързани с Вашата автобиография и Вашата професионална квалификация. За чуждестранните кандидати, разбира се, интервюто служи за това да докажат, че владеят немския език достатъчно добре,така че да могат да общуват с колеги и пациенти. Не на последно място за работодателя е важно да научи повече за Вашата мотивация и да може да прецени дали бихте се вписали добре в екипа. Стандартни въпроси, задавани на интервюто, могат да бъдат следните:

 1. Разкажете ни повече за себе си и досегашното си развитие.
 2. Защо искате да се реализирате точно в тази област на медицината?
 3. Защо избрахте Германия за Вашето развитие?
 4. Къде се виждате след 3 / 5 / 10 години?
 5. Назовете Вашите силни и Вашите слаби страни (в професионален и личен план).
 6. Защо избрахте да кандидатствате в нашата болница?

Възможно е да Ви бъдат зададени и медицински въпроси по определен казус от специалността, която сте избрали, както и лични въпроси, свързани с Вашето семейно положение. Дори и такъв тип въпроси да не са толкова често срещани, е препоръчително да бъдете добре подготвени и в тази насока.

Това зависи от болницата, в която сте кандидатствали, както и от броя на останалите кандидати, поканени на интервю. Често кандидатите биват информирани веднага след първото интервю, дали ще получат работата или не. Възможно е обаче да се наложи да проведете няколко разговора, преди клиниката да вземе окончателно решение.

Според немския закон всеки работодател, който Ви покани на интервю, трябва да поеме свързаните с него разходи за пътуване, настаняване и престой, освен ако това не е изрично изключено в поканата. Разходите трябва да бъдат поети от работодателя и в случаите, в които след интервюто не Ви назначат във въпросната клиника.

Въпреки това, винаги е по-добре, ако подобни въпроси биват предварително изяснени, за да не Ви се налага да водите неприятни дискусии впоследствие.

 • Нашата агенция поема всички разходи за пътни и нощувки за интервюто Ви в Германия.

Да, това е все по-често срещана възможност през последните години. Специално за чуждестранните кандидати и тези, които живеят далеч от местоположението на клиниката и чието пътуване отнема време и пари, по-удобно е първият разговор да бъде проведен по телефона или чрез видео платформа. Клиниките дори често предпочитат този вариант, защото за тях той също е по-лесен от организацията на интервю за работа на място.

Това се случва рядко, но също не е изключено. Ако направите много добро впечатление по телефона, може веднага да получите положителен отговор и трудов договор. Освен това първите шест месеца обикновено се считат за изпитателен период („обикновено“, тъй като в трудовия договор може да бъде уговорен и по-кратък пробен период, но това почти никога не се случва). По време на пробния период, както болницата, така и вие можете да прекратите трудовото правоотношение по всяко време без основателна причина и с кратко (обикновено двуседмично) предизвестие. (Важна информация: Вие като служител винаги можете да прекратите договора си без причина. Това важи и след изтичане на пробния период, само че сроковете за предизвестие тогава са по-дълги).

Да, определено има смисъл и дори е препоръчително. Интервюто не е предназначено само за това, работодателят да опознае Вас, но и обратното. В рамките на хоспитацията (дори и да трае само един ден), имате възможност да придобиете по-добро впечатление за работата на болницата и да се запознаете с бъдещите си колеги. По този начин можете по-добре да прецените дали тази болница отговаря на Вашите очаквания и дали ще се чувствате комфортно там.

При избора на тоалет за интервюто заложете на семпъл класически вид:

Жени: Костюм с пола или панталон (класически цвят: тъмно синьо, сиво, кремаво, беж са най-добрия избор). Ако предпочитате тоалетът да е малко по-модерен, можете да съчетаете панталон/пола и сако в различни цветове. Абсолютно препоръчително е да избягвате светли дънки, джинси, щампи и апликации или ярки цветове. Под сакото е добре да облечете едноцветна риза или oфициална блуза (цветът може да бъде и по-ярък, ако си подхожда с останалата част от тоалета). Препоръчително е блузата или ризата да бъдат вкарани в полата или панталона, а не извън тях, но това разбира се зависи от модела. Ако изберете да облечете пола внимавайте, тя да не е прекалено къса – идеалният размер е до коляното или или под него. Не забравяйте в този случай да облечете и чорапогащник, независимо от времето, той е задължителен аксесоар в бизнес тоалета. Задължително изберете затворени бизнес обувки (дори и навън да е 40 градуса), с не много висок ток (до 5-6 сантиметра) или без ток  (без обувки тип стилето, маратонки, кецове или други подобни). Обърнете внимание и на сутиена: ако сте облечена със светла блуза, избягвайте носенето на тъмен сутиен. Освен на тоалета на интервюто за работа се обръща особено важно значение и на останалите компоненти от външния Ви вид, като например прическа, нокти или грим. Прическата трябва да изглежда подредена, със сигурност няма да сбъркате, ако заложите на прибрана на кок или плитка коса. Ноктите трябва да са сравнително къси, най-добре без лак, с прозрачен лак или алтернативно с много семпъл, светъл лак, без ярки цветове, апликации или камъни. Гримът също трябва да бъде семпъл: дневен биснес грим, без тъмни сенки или червила и без натрупан фон дьо тен. Ако обичате да носите бижута и аксесоари е добре, те също да бъдат семпли – малки обеци и семлни колиета и пръстени.

Мъже: Костюм  (класически цвят: тъмно синьо или сиво са най-добрия избор). Ако предпочитате тоалетът да е малко по-модерен, можете да съчетаете панталон и сако в различни цветове. Под сакото задължително облечете едноцветна риза (Най-добре бяла или светло синя).  Носенето на вратовръзка не е задължително – за ориентация разгледайте снимките на лекаритеи шефовете на отделения в клиниката, в която кандидатствате, ако те са с вратовръзки, е препоръчително и Вие да носите вратовръзка. Ако не носите вратовръзка ризата задължително трябва да бъде закопчана до горе (или в зависимост от модела може да оставите най-много откопчано най-горното копче, ако този вариант изглежда по-добре).  Ризата задължително трябва да бъде вкарана в панталона, носенето на колан също е препоръчително. Тъй като някои ризи могат да бъдат леко прозрачни, препоръчително е да облечете бяла едноцветна тениска отдолу. Задължително изберете тъмни, затворени, кожени бизнес обувки (дори и навън да е 40 градуса), съчетани с тъмен семпъл цвят чорапи. Обърнете внимание на подредена прическа, без излишно количество лак или спрей за коса, прилежно обръсната или подстригана брада, и чисти ръце и нокти. Избягвайте носенето на набиващи се на очите бижута.

Всички наши кандидати получават безплатни насоки и корекция на всички документи, както и индивидуален коучинг за интервютата в Германия. Възползвайте се сега от нашия Premium Vermittlungspaket.

Изпратете ни Вашето съобщение.

  Данни за контакт

  DE +49 6135 8099766

  BG +359 876 500571

  info@inmed-personal.com

  Последвайте ни в социалните мрежи.

  Видеа, които може би Ви интересуват

  Спечелете вниманието на немските клиники.

  СЪЗДАЙТЕ ЛИЧЕН ПРОФИЛ И ПОЛУЧАВАЙТЕ ПОДХОДЯЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА

  Вашият профил ще бъде предоставян на немски работодатели само с Вашето съгласие.

  Имате още въпроси?

  С удоволствие ще отговоря на тях. Свържете се с мен или си запазете час за безплатна виртуална консултация. 

  Изпратете ни Вашето запитване.

   Данни за контакт

   DE +49 6135 8099766

   BG +359 876 500571

   info@inmed-personal.com

   Запазете си час за безплатна консултация.

   Последвайте ни в социалните мрежи

   Design ohne Titel (27)