Новини и политика

Отпада задължителната 14-дневнаta карантина за пристигащи в Германия

Отпада задължителната 14-дневна карантина за граждани от страни на ЕС, пристигащи в Германия - важна информация за актуалната ситуация.

От средата на април беше въведена задължителна двуседмична карантина за всички, които влизат в Германия. Изключение бяха само определени групи хора и професии, които отговарят на определени изисквания (напр. Спешна професионална дейност или престой за спешно обучение или професионални причини, който не продължава повече от 5 дни). Първоначално беше предвидено тези ограничения да продължат до 15 юни 2020 г.

Тази наредба беше отменена. От 16 май 2020 г. изискването за двуседмична карантина се прилага само за граждани, пристигащи от трети страни. Все още има препоръка за спазване на карантина за пътници от ЕС, Шенгенското пространство, Великобритания и Северна Ирландия, ако идват от региони с висок процент на регистрирани Covid-19 случаи, но оставането под карантина вече не е задължително.

Какво е важно да знаете, ако Ви се налага пътуване до Германия:

Въпреки разхлабването на мерките, все още пътуванията биват контролирани и необосновани пътувания могат да бъдат отказани.  

Тук ще намерите случаите, в които имате право да пътувате до Германия: 

1)Ако сте немски гражданин, можете да влезете в Германия без ограничения.

2)Ако обичайното Ви място на пребиваване (адресна регистрация) е в Германия, връщането Ви там е разрешено при условие че:

 • сте гражданин (или член на семейството на гражданин) на държава от ЕС, Великобритания, Лихтенщайн, Швейцария, Норвегия и Исландия.
 • сте гражданин на трета държава и имате разрешение за дългосрочно пребиваване, включително дългосрочна виза.

3)Ако изпълнявате важна функция или влизате по спешна / основателна причина и можете да представите доказателство за това.

 Следните причини за влизане се считат за спешни / основателни:

1)Причини, свързани с работата

Професионални дейности в контекста на печеливша дейност, която вече практикувате в ЕС, включително командировки и командировки. 

Влизането в страната за започване на работа за първи път е възможно само ако пътникът има важна функция. Това се отнася преди всичко за медицински персонал, здравните изследователи и болногледачи, както и персонала в превоз на стоки и друг транспортен персонал, доколкото това е необходимо. Трудовият договор и потвърждението за системно значение трябва да бъдат представени като доказателство.

Транзит за професионални цели, включително професионално обучение и проучвания, при условие че е възможно да се влезе в страната на местоназначение и няма алтернативни връзки. В случай на стажове трябва да се докаже, че те обслужват спешно обучение или свързани с работата.

2) Семейни причини

 • Посещение на съпруга / съпругата, партньора, партньора
 • Посещение на роднини; особено деца, внуци, родители, баби и дядовци, братя и сестри, лели, чичовци, братовчеди.
 • Попечителство и работа в областта на  грижите за непълнолетни деца. 
 • Участие във важни семейни събития, като сватби, погребения, религиозни тържества, също и за хора, различни от членове на семейството

3) Медицински причини

 • Грижа за членове на семейството, които живеят в Германия, до роднини от втора степен
 • Необходимост от медицинско лечение, например физиотерапия

4) Образователни, училищни и учебни цели, включително дневни центрове и детски градини

 • Училищно образование, професионално образование, научни изследвания и др.. Като доказателство могат да се използват ученически карти или сертификат на образователната институция. Важно за лекари: Като доказателство можете да използвате и поканата за изпита по медицински немски, придружен от всички документи и имейли, получени от институциите в Германия, свързани с получаването на апробация и с изпита FSP.
 • Посещението на детски центрове и детски градини в Германия. Сертификатът от детското заведение може да послужи като доказателство.
 • Необходимост от придружител по пътя към образователната институция или дневен център

5) Недвижими имоти, втори дом

 • Поддръжката на недвижими имоти, апартаменти под наем, наети площи и други подобни са разрешени.

6)Други причини

Списъкът на спешните причини не е изчерпателен. Допуска се и влизане за сравними цели, като например присъствие на официални събития или грижи за животни.

Влизането по туристически причини или за пазаруване все още не е разрешено.

Надяваме се, статията да е била полезна за Вас. Ако имате още въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.

*Източници:

 1. Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat: https://www.bmi.bund.de/
 2. Bundespolizei: https://www.bundespolizei.de/