Работа и кариера

Специализация по Кардиология в Германия

Продължителност

6 години

Възможности

Много добри шансове за намиране на работно / специализантско място

Заплати

От 4.600 € до над 20.000 € на месец

Инфомация

Обща информация

Кардиологията е подспециалност на Специалността Вътрешни болести и се занимава с профилактиката, диагностиката, терапията и рехабилитацията  при заболявания на сърцето и кръвообращението.. В Германия специалността се нарича „Вътрешни болести и Кардиология“ (Innere Medizin und Kardiologie), като специализацията протича, различно от България,  както в областта Вътрешни болести, така и в областта Кардиология. Съответно продължителността на специализацията също е по-дълга от тази в България (повече информация за това – малко по-надолу).

Целта на специализацията е добиването на специалност и титлата Специалист по Вътрешни болести и Кардиология (Facharzt für Innere Medizin und Kardiologie).

Продължителност

Специализацията по Кардиология в Германия продължава общо 72 месеца (6 години). Минимум 36 месеца от специализацията трябва да преминат в специализирано отделение по Вътрешни болести и Кардиология (24 от които – в клиника за стационарно лечение). 24 месеца трябва от обучението трябва да преминат в поне две от останалите подспециалности на Вътрешната медицина: Ангиология, Ендокринология и Диабетология, Пулмология, Нефрология, Гастроентерология, Хематология и Онкология, Ревматология.

Следователно ако сте започнали специализация в някоя от тези специалности и в последствие решите да смените и да започнете специализация по Кардиология, то могат да Ви бъдат признати до 24 месеца от специализацията в някоя от тези специалности.

Съдържание

За Кардиологията, както и за останалите специалности има определен Каталог, в който е описано препоръчителното съдържание на съответната специализация. Този каталог се издава от Лекарския съюз на отделните федерални провинции и се ориентира по каталога на Държавния Лекарски Съюз (Musterweiterbildungsordnung der Bundesärztekammer).

За да докажете, че сте преминали през всички етапи на обучението е необходимо по време на специализацията да попълвате книжка на специализанта (Logbuch), в която е описано предвиденото съдържание. След като отбележите преминатите от Вас етапи, те трябва да бъдат подписани и подпечатани от отговорния за специализацията Ви ръководител.

Внимание: При смяна на клиниката, съдържанието в книжката трябва да бъде подписано от всеки един ръководител.  Честа грешка, правена от Ваши колеги е да не водят този вид документация от самото начало или да мислят, че книжката трябва да бъде подписана само от последния ръководител. Това обаче не е така – всеки етап от обучението трябва да бъде подписан от отговорния за това ръководител в съответната клиника.

Книжката, със съответното съдържание, подпис и печати ще Ви бъде необходима най-късно при подаването на документите за допускане до държавен изпит за получаване на специалност. Ако към този момент в книжката липсва част от предвиденото съдържание или подписи, съществува опасност да не бъдете допуснати до изпита и да трябва да повтаряте определени дейности.

Тук ще намерите примерна книжка за специализант от Държавния Лекарски Съюз в Германия.

Изпити

По време на специализацията в Германия не се държат изпити, подобни на колоквиумите в България. След успешно преминаване през всички етапи на специалността трябва да си подадете документите за допускане до държавен изпит за придобиване на специалност. Ако всички документи са изрядни, ще получите покана за изпит от съответния Лекарски съюз.

Развитие след взета специалност

След придобиване на специалност получавате титлата Специалист по Вътрешни болести и Кардиология (Facharzt für Innere Medizin und Kardiologie). От там нататък имате следните възможности за професионално развитие в областта:

  • Да започнете работа като Специалист в клиника за стационарно лечение по Вътрешни болести и Кардиология (това може да бъде клиниката, в която сте прекарал специализацията)
  • Да започнете работа като Специалист в частен кардиологичен кабинет за амбулаторно лечение
  • Да откриете собствен кабинет или да поемете вече готов такъв от колега

Коя стъпка ще изберете за Вашето бъдещо развитие е въпрос на личен избор. Всяка от изброените има своите предимства и недостатъци.

Заплати в областта на Кардиологията

От страна на заплащането кардиологията е една от най-атрактивните специалности в Германия. Брутната месечна заплата може да варира от 4.600 € (за специализант в първата година от обучението) до над 20.000 € за старши лекар с управленски функции. Ако се стремите към позициите Завеждащ клиника или отделение, то заплатата може да бъде още по-висока, в зависимост от лечебното заведение.

Шансове за започване на работа/специализация 

Лекари в областта на Кардиологията са търсени на територията на цяла Германия и шансовете за получаване на работни и специализантски места са много добри. Дори и да не си намерите веднага място за специализация по Кардиология винаги може да започнете с Вътрешни болести (в която специалност търсенето е още по-голямо) и след като натрупате малко опит в Германия да смените с Кардиология (по този начин няма да загубите време, тъй като времето, прекарано във вътрешни болести ще Ви бъде признато като част от специализацията по Кардиология.

Ако имате нужда от съдействие в търсенето на работна позиция / място за специализация, ще се радваме да Ви подкрепим. Свържете се с нас, за да получите информация за актуални позиции в областта на Кардиологията в Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *