Работа и кариера

Хоспитция като лекар-гост в немска клиника

Какво представлява хоспитацията

Хоспитацията е вид кратък стаж в болница. Тя обикновено се провежда в комбинация с интервю в болницата. Посещаваш болницата за един или няколко дни, за да можеш да добиеш по-добра представа за работата там. В същото време хоспитацията често служи като вид “пробен работен ден”, за да може екипът на клиниката да придобие по-добро впечатление за теб и да вземе решение дали ще бъдеш нает там.

Какви са разликите между хоспитация, практика и фамулатура?

Хоспитацията е много по-кратка от практиката. Хоспитацията обикновено продължава няколко дни до максимум 1-2 седмици и за нея не получаваш заплащане.

Практиката може да продължи няколко месеца. За това сключваш договор за провеждане на практика с болницата и получаваш практикантска заплата.

Фамулатурата служи за допълване на обучението ти по практически начин – следователно тя  се провежда още по време на следването ти и може да продължи няколко месеца. Дали ще получиш заплащане за фамулатурата зависи от клиниката.

Препоръчителна ли е хоспитацията?

Ако си получил покана за интервю в клиника, винаги е препоръчително то да бъде комбинирано с хоспитация за минимум 1 ден.

Като част от хоспитацията имаш възможност не само да опознаеш главния лекар, но и голяма част от екипа на клиниката. Ще получиш  по-добра представа за работната атмосфера и методите на работа в болницата. Това ще ти помогне да решиш, дали позицията е подходяща за теб.

Какви дейности извършват лекарите хоспитанти в Германия?

Като хоспитант ти си гост лекар без право на работа с пациенти. Това означава, че по принцип нямаш право да извършваш  никакви медицински дейности сам, а само да придружаваш и наблюдаваш лекарите в отделението.
Хоспитацията обикновено започва сутрин като нормален работен ден в болницата. Участваш в сутрешния рапорт с останалите лекари, в рамките на който се предават пациентите от нощната смяна и се обсъждат пациентите и други задачи за деня. След това придружаваш някой от лекарите по време на  визитацията на пациентите в отделението, както и при останалите негови задачи в клиниката. Разрешено е да разговаряш с пациентите, но винаги трябва да ги информираш, че не си работещ там лекар, а хоспитант. Имаш право да извършваш медицинска дейност само под точното ръководство и в присъствието на опитен лекар.

Как да се подгтотвя подобаващо за хоспитацията в Германия?

Преди стажа трябва да се информираш добре за клиниката. Можеш да получиш подходяща информация за клиниката и отделението на сайта на клиниката или от твоя консултант в агенцията, с която работиш. Важно е да знаеш имената на персонала в отделението и набора от прегледи и лечения в клиниката. Допълнителна информация относно годишния брой пациенти или броя на леглата също е важна за теб. Най-важното е да помислиш предварително за въпроси, които можеш да зададеш на главния лекар и колегите по време на стажа. Те трябва да бъдат формулирани по такъв начин, че едновременно да показват интереса ти към клиниката и да ти предоставят необходимата информация, за да получиш възможно най-добра представа за ежедневната работа в тази клиника.

Надяваме се, че тази публикация е била полезна за теб. Гледай следващите видеоклипове, в които нашите кандидати разказват за опита си по време на стажа. Ако имаш въпроси,  не се колебай да се свържеш с нас.

Свържи се с нас
Твоите лични консултанти

Остани информиран

Абонирай нашия нюслетър, за да не изпускаш важна информация.

Последвай ни в социалните мрежи

виж, какво се случва при нас

Свържи се с нас

с удоволствие ще отговорим на всички твои въпроси

    Email: info@inmed-personal.com

    ГЕРМАНИЯ

    Tel.:     +49 6135 7040509

    БЪЛГАРИЯ

    Tel.:     +359 877 454551