Кандидатура

Стандартни въпроси на интервюто за работа като лекар в Германия

Една от най-важните стъпки по пътя към Вашата кариера като лекар в Германия е интервюто за работа. Ако сте получили покана на интервю, това означава, че Вашата кандидатура се е харесала на клиниката и сега трябва да докажете, че не само от професионална гледна точка, но и от към Вашата мотивация и характер, Вие сте подходящият кандидат за дадената позиция. 

В последната ни публикация в блога вече обобщихме важна информация за интервюто за работа в Германия. В тази публикация ще получите полезни съвети за това, как трябва да се държите по време на интервюто в Германия и как трябва да отговаряте на стандартни въпроси.

Преди да продължим със съветите, гледайте първо нашето видео: Симулация на интервю за работа в немска клиника.

Съвети за интервюто в немските клиники

Началото на интервюто

Информирайте се  предварително кой ще проведе интервюто с Вас и запомнете имената събеседниците си.  Имената на служителите от секретариата на отделението, в което кандидатствате също са важни, тъй като най-вероятно ще разговаряте и с тях. Поздравете учтиво събеседниците си и им благодарете за поканата. Изразете колко се радвате, че сте получили покана за интервю, но не прекалявайте с еуфорията.

Искате ли нещо за пиене?

Приемането на напитка е знак за любезност и социална компетентност. Дори и да не сте жадни, е препоръчително да приемете. Изберете една от напитките, които са Ви били предложени (предимно вода, кафе или чай) и не изразявайте специални искания, като например: „Бих изпил едно капучино“.

Разкажете ни повече за себе си.

Този въпрос е от голямо значение в интервюто и почти винаги бива задаван.. Когато отговарят на този въпрос, повечето кандидати започват с: „Моето име е …“. Това не е задължително грешно, но е излишно в този момент. Човекът, с когото разговаряте, вече знае Вашето име и се е обръщал към Вас по име неколкократно, затова няма смисъл да се представяте отново. Също така не е задължително  необходимо да заявите възрастта си, ако тя е написана в автобиографията Ви. Тук е важно да представите обобщение на своята автобиография. Това дава възможност на интервюиращия да провери дали това, което казвате, съвпада с информацията във Вашето резюме. Не се впускайте в много подробности, но внимавайте да не забравите важни точки. Наблегнете на нещата, които смятате за особено важни за работата, за която кандидатствате. В нашия пример кандидатката наблегна на работата си по време на обучението си, тъй като практическият опит е голямо предимство при кандидатстване.

Защо искате да работите в Германия?

Тук не е задължително да посочвате причините, които кандидатката в нашето видео посочи. Бъдете честни и отговаряйте естествено. Вашата мотивация за преместване в Германия може да бъде и от личен характер, като напр. семейство или приятели, които също живеят там.

Защо избрахте тази област на медицината?

Това е особено важен въпрос, задаван на почти всяко интервю. За завеждащия лекар е много важно да знае, че наистина се интересувате от дадената специалност, а не пробвате да кандидатствате в няколко области на принципа “където стане”. Добрата аргументация за Вашия избор показва, че сте се проучили специалността структурирано и преследвате целите си дисциплинирано. Преди интервюто помислете внимателно какво Ви харесва особено в дадената специалност и защо сте избрали точно нея. Тук също важи:: бъдете честни и естествени в отговора си. Тук  можете да влезете и в повече подробности. По този начин ще докажете наличието на достатъчно технически познания в дадената област.

Къде планирате да бъдете след 5 години?

Отговорът на този въпрос разкрива много за вашата мотивация. Ако имате ясна цел, това е знак, че ще работите усилено, за да я постигнете. Освен това клиниките искат да наемат своите служители в дългосрочен план и се опитват да избегнат наемането на човек, който живее от ден за ден и скоро ще избере нещо съвсем различно.

Информирайте се  предварително за продължителността на специализацията, към която сте се насочили, както направи и нашата кандидатка във видеото. Специализацията за лекари в Германия обикновено продължава 5-6 години, така че е възможно правилният отговор да бъде: „След 5 години ще бъда в последната година от специализацията си и ще се подготвям за изпита за получаване на специалност“. Това показва, че не само имате ясен план и сте добре информирани, но и че планирате да завършите специализацията си без забавяне в предвиденото за нея време.

Имате ли въпроси към нас?

Липсата на въпроси от Ваша страна би била знак на липса на интерес. Интервюто служи не само за това, клиниката да опознае Вас, но и обратното. Ето защо задаването на въпроси е важно, за да разберете, дали клиниката е подходящият за Вас избор. Въпросите могат да бъдат свързани с плана за специализация, с работното време или например с необходимостта от полагане на допълнителни дежурства. Избягвайте да задавате въпроси, чиито отговори са лесно достъпни на интернет страницата на клиниката, като например “С колко легла разполага отделението”. 

Покажете, че сте се информирали добре относно клиниката и това, което предлага тя и задавайте въпроси, които ще Ви помогнат да разберете повече за условията на работа там.

Надяваме се, статията да е била полезна за Вас. Ако имате още въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.