Новини и политика

Официално обръщение на Ангела Меркел към немските граждани относно COVID-19

В извънредна телевизионна реч канцлерът на Германия Ангела Меркел благодари сърдечно на всички медицински лица за усилията, които полагат в борбата с новия Коронавирус и апелира към разума и дисциплината на всички граждани. “От втората световна война насам, Германия не е била поставяна пред подобно изпитание. Ситуацията е сериозна! Всеки един от нас трябва да се придържа към правилата”, подчерта тя.

Гледайте тук цялата реч, по надолу може да прочетете речта, преведена на Бъ;гарски.

“Скъпи сънародници,

Коронавирусът в момента променя драстично живота у нас. Нашата представа за нормалност, за обществен живот, за социално взаимодействие – всичко това е изложено на изпитание, както никога досега.

Милиони от Вас не могат да отидат на работа, децата Ви не могат да ходят на училище или детска градина, театрите, кината и магазините са затворени и може би най-трудното е, че на всички нас ни липсват срещите един с друг, които иначе са толкова естествени. Разбира се, в такава ситуация всеки от нас е пълен с въпроси и притеснения, как ще продължи всичко.

Днес се обръщам към Вас по този необичаен начин, защото искам да Ви кажа какво ръководи мен като канцлер, както и всички мои колеги във федералното правителство в тази ситуация. Това е част от отворената демокрация: ние да взимаме транспарентни политически решения и да ги разясняваме; да можем да споделим и да обосновем действията си възможно най-добре, за да бъдат те разбираеми.

Силно вярвам, че ще се справим с това предизвикателство, ако наистина всички граждани го  приемат като СВОЕ СОБСТВЕНО.

Затова нека кажа: положението е сериозно. Така че: приемете го сериозно. От Обединението на Германия насам, не, от Втората световна война насам не е имало подобно предизвикателство за страната ни, което прави общата ни солидарност толкова важна.

Бих искала да Ви обясня, къде се намираме в настоящата епидемия, какво предприема федералното правителство и федералните провинции, за да защитят всички в нашата общност и да ограничат икономическите, социалните и културните щети. Но също така бих искала да Ви покажа, защо и Вие сте необходими за това и с какво всеки от Вас може да допринесе.

Относно епидемията – всичко, което Ви разказвам за нея, идва от непрестанните препоръки на федералното правителство с експертите от института Робърт Кох и други учени и вирусолози: В световен мащаб се провеждат изследвания под високо напрежение, но все още няма терапия за Коронавируса или ваксина срещу него.

Докато това е така, има само едно нещо, което можем да направим и то се отнася за всички наши действия: да забавим разпространението на вируса, да го разтегнем през месеците и по този начин да спестим време. Време за изследвания, за разработване на лекарство и ваксина. Но преди всичко, за да могат тези, които се разболяват, да бъдат обгрижвани по най-добрия възможен начин.

Германия има отлична здравна система, може би една от най-добрите в света. Това може да ни даде увереност. Но нашите болници също биха били напълно претоварени, ако в кратък срок от време трябва да приемат голям брой пациенти с тежък ход на Коронавирус.

Това не са просто абстрактни числа в статистиката, това е нечий баща или дядо, нечия майка или баба, нечий партньор.Те са хора, а ние сме общност, в която всеки живот и всеки човек е важен.

По този повод бих искала преди всичко да се обърна към всички, които работят като лекари, медицински сестри или имат друга функция в нашите болници и като цяло в сектора на здравеопазването. Вие сте начело на тази борба за нас. Вие сте първите, които са в контакт с болните и виждат, колко тежки са някои случаи на инфекцията. И всеки ден отивате на работа отново и сте там за хората. Това, което правите е огромно и аз Ви благодаря от сърце.

И така: Става въпрос за забавяне на вируса по неговия път през Германия. И тук трябва да разчитаме на едно нещо: то е екзистенциално: да ограничим обществения живот, доколкото е възможно. Разбира се – с разум и добра преценка, тъй като държавата ще продължи да функционира, снабдяването, разбира се, ще продължи да бъде осигурено и искаме да запазим до колкото е възможно икономическата активност.

Но всичко, което може да застраши хората, всичко, което може да навреди на индивида, но и на общността, трябва да бъде ограничено. Трябва да ограничим риска, единия един да зарази друг до колкото е възможно.

Знам, колко драматични са тези ограничения още сега: без събития, без изложения, без концерти и дори без училища, университеи и детски градини, без игри на детските площадки. Знам, колко тежко тези ограничения, до които доведоха споразуменията на федералното и щатските правителства, се отразяват върху нашият живот и нашето разбиране за демокрация. Такива ограничения не са съществували никога досега във Федерална Република Германия.

Нека Ви уверя: за някой като мен, за когото свободата на пътуване и движение беше трудно спечелено право, такива ограничения могат да бъдат оправдани само при абсолютна необходимост. В една демократична държава те никога не бива да бъдат приемани с лека ръка, но в момента са необходими за спасяване на животи.

Ето защо, от началото на седмицата са в сила по-строгият граничен контрол и ограниченията за влизане на някои от най-важните съседни страни на Германия.

Още сега положението е много трудно за икономиката, за големите компании и малкия бизнес, за магазините, ресторантите и работещите на свободна практика. Следващите няколко седмици ще бъдат още по-трудни. Уверявам Ви, че федералното правителство прави всичко възможно, за да смекчи икономическото въздействие – и преди всичко, за да спаси работни места.Ние можем и ще използваме всичко необходимо, за да помогнем на нашите предприемачи и работници през това трудно изпитание.

И всеки може да бъде уверен, че снабдяването с продукти е осигурено по всяко време и ако рафтовете бъдат изпразнени някой ден, те ще бъдат презаредени. Бих искала да кажа на всички, които са навън в супермаркетите: има смисъл да съхраняваме запаси, между другото, винаги е било така. Но с умереност. Презапасяването, сякаш никога вече няма да има нищо, е безсмислено и в крайна сметка напълно безумно.

Позволете ми да изкажа и своите благодарности към хората, на които рядко благодаря. Тези, които стоят зад касите на супермаркетите или запълват рафтовете им, вършат една от най-трудните задачи в момента. Благодаря Ви, че сте там за Вашите съграждани и буквално поддържате положението.

Сега към това, което днес е най-належащото за мен: Всички правителствени мерки биха били неефективни, ако не използваме най-ефективните средства за предотвратяване на твърде бързото разпространение на вируса: и това сме ние самите. Точно както всеки един от нас може да бъде засегнат от вируса, така всеки един може да помогне сега. На първо място, като приемете ситуацията на сериозно. Не се паникьосвайте, но дори и за миг не си мислете, че „той“ или „тя“ не са от значение. Не можем да се лишим от никой. Нужни са усилията на всеки един от нас.

Ето какво ни показва епидемията: колко уязвими сме всички, колко сме зависими от внимателното поведение на другите и следователно също така: как можем да се защитим и подкрепим взаимно, като действаме заедно.

Зависи от всички. Не сме обречени пасивно да приемаме разпространението на вируса. Имаме лекарство за това: трябва да държим дистанция един от друг от уважение. Съветът на вирусолозите е ясен: без повече ръкостискания, мийте ръцете си старателно и често, най-малко на един метър и половина от съседа си и в идеалния случай ограничете максимално контакта с най-възрастните, защото те са особено изложени на риск.

Знам колко е трудно да направим това, което се изисква от нас вмомента. Искаме да сме близо един до друг, особено в периоди на нужда. Ние познаваме грижата като физическа близост или допир. За съжаление, в момента е точно обратното. И всеки наистина трябва да разбере, че в момента само спазването на разстояние е израз на загриженост.

Доброволното посещение, пътуването, което не е задължително, всичко това може да доведе до заразяване и не бива да се провежда. Има причина, поради която експертите казват: бабите и дядовците и внуците не трябва да се събират сега.

Тези, които избягват ненужните срещи, помагат на всички, които всеки ден трябва да се справят с все повече случаи в болниците. Така спасяваме животи. Това ще бъде трудно за мнозина. Важно е също и никой да не се чувства самотен в тази ситуация, да се грижим за онези, които се нуждаят от насърчение и увереност. Ще намерим други начини да застанем един до друг като семейства и като общество.

Вече има много креативни форми, които се противопоставят на вируса и неговите социални последици. Вече има внуци, които записват подкаст за бабите и дядовците си, за да не са самотни. Всички трябва да намерим начини да покажем привързаност и приятелство: Скайп, телефонни обаждания, имейли и може би отново да започнем да пишем писма: пощата все още бива доставяна. Ставаме свидетели на прекрасни примери за съседска помощ за възрастни хора, които не могат сами да отидат да пазаруват. Сигурна съм, че има още много неща, които можем да направим като общност и ще покажем, че не изоставяме един друг.

Обръщам се към Вас: спазвайте правилата, които ще се прилагат сега. Като правителство, ние винаги ще преразглеждаме какво може да бъде коригирано, но също така: какво все още би било необходимо.

Това е динамична ситуация, в която ние ще продължим да се учим, за да можем да преосмисляме нещата и да реагираме с нови инструменти по всяко време. Ще продължаваме да обосноваваме своите действия и решения. Затова Ви моля: Не вярвайте на слуховете, само на официалните съобщения, които винаги сме превеждали на много езици.

Ние сме демокрация. Ние не живеем от принуда, а от споделени знания и взаимно участие. Това е едно историческо изпитание, през което можем да преминем само заедно.

Абсолютно убедена съм, че ще преодолеем тази криза. Но колко висок ще е броят на жертвите? Колко близки ще загубим? До голяма степен това е в наши ръце. Ние можем да реагираме – всички заедно. Можем да приемем настоящите ограничения и да бъдем един до друг.

Тази ситуация е сериозна и открита. Това означава, че краят зависи зависи не само, но до голяма степен от това, колко дисциплинирано всеки следва и прилага правилата.

Дори и никога да не сме изпитвали нещо подобно, трябва да покажем, че действаме сърдечно и разумно и по този начин спасяваме животи. Всичко зависи от всички един от нас без изключение.

Грижете се добре за себе си и за своите близки. Благодаря Ви “.