Работа и кариера

Задължителна имунизация срещу морбили – какво трябва да знаят лекарите

От 01.03.2020 в Германия влиза в сила законът за задължителна имунизация срещу морбили.

Законът задължава родителите на всички деца, навършили една година, посещаващи ясли,  детски градини и начални училища, да удостоверят, че децата им са получили ваксина срещу морбили, преди те да бъдат приети в детска градина / ясла / училище.

Освен за децата, ваксината против морбили е задължителна и за всички лица, родени след 1970 г., работещи в ясли, детски градини, училища и лечебни заведения.

За кои лечебни заведения важи законът?

Болници, заведения за амбулаторни операции профилактични или рехабилитационни центрове, които предоставят медицинска помощ, сравнима с болници, диализни центрове, дневни клиники, родилни заведения, лечебни заведения или центрове за грижи, които са сравними с едно от споменатите заведения, медицински кабинети (включително хомеопати), стоматологични кабинети и др. Кабинети и на други медицински професионалисти, заведения за обществено здравеопазване, в които се извършват медицински прегледи, превантивни мерки или извънболнично лечение, амбулаторни услуги, които предоставят извънболнична интензивна грижа в институции.

Какъв вид удостоверение е необходимо?

Доказателството за наличието на необходимата имунизация трябва да бъде предоставена във формата на:

  1. Имунизационен паспорт или медицинско свидетелство, удостоверяващо наличието на направени имунизации
  2. Медицинско свидетелство, удостоверяващо установен имунитет срещу морбили
  3. Свидетелство от държавна институция или друго лечебно заведение, че вече е било предоставено доказателство за наличието на необходимата имунизация или имунитет срещу морбили.

Възможно ли е освобождаване от ваксина?

Всеки, който не може да бъде ваксиниран поради доказани медицински съображения бива освобождаван от задължителната имунизация. Като доказателство трябва да бъде представено съответното медицинско свидетелство.

Какво трябва да предвидите, когато:

  1. Имате намерение да започнете работа / специализация / практика в немско лечебно заведение:

Най-вероятно от лечебното заведение, в което смятате да започнете работа предварително ще Ви поискат доказателство за налична имунизация. Затова е препоръчително още преди заминаването Ви за Германия да направите легализиран превод на имунизационния си паспорт или на съответното медицинско свидетелство и да го представите на отговорният служител в немската клиника.

  1. Вече работите в немско лечебно заведение:

За всички, които вече работят в лечебно заведение в Германия, законът предвижда срок до 31. Юли 2020 за доказване на имунизацията.

Същото важи и за тези от Вас, които заминават заедно с децата си, които искат да запишат в немска ясла, детска градина или училище.

Какво се случва, ако не предоставите необходимото доказателство?

В случай, че не предоставите необходимите доказателства, лечебното заведение няма право да Ви назначи / детето Ви не може да бъде прието в съответните ясла / детска градина / училище. Съответно Ви очаква отказ за сключване на трудов договор или прекратяването на наличен такъв. Възможно е i работодателят Ви да уведоми здравните служби при отказ за предоставяне на необходимото доказателство. Тогава може да получите от тях официална забрана за практикуване на Вашата професия.

От парични санкции в размер до 2.500 € са застрашени само началниците на лечебните заведения, детски градини, ясли и училища, които не са изискали необходимото доказателство от своите служители или не са докладвали на здравните служби при отказ за предоставяне на доказателството от страна на служителите.

Нужно ли е предоставянето на доказателството за имунизация / имунитет срещу морбили при подаването на заявление за Апробация?

Държавните органи, отговорни за издаването на Апробация към момента не изискват доказателство за наличие на имунизация / имунитет срещу морбили. Възможно е обаче, това в най-скоро време да се промени.

За да бъдете сигурни, Ви препоръчваме преди подаване на заявлението за апробация да се обадите на съответните държавни органи и да се информирате, дали изискват съответното доказателство. Ако вечв сте наш клиент, ние ще поемем кореспонденцията със съответните органи вместо Вас.

Надяваме се, че статията е била полезна за Вас. Ако имате още въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.